Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A macskák védőoltási naptára

Évente sok macska betegszik meg, vagy pusztul el olyan fertőző betegségek miatt, amelyeket vakcinázással meg lehetett volna előzni. A fertőző betegségeket okozó vírusok és baktériumok nagyon elterjedtek a macskák között. A nem oltott macskák könnyebben megbetegszenek és elpusztulnak.

Tény, hogy a fertőző betegségek esetében a megelőzés a legfontosabb, hiszen számos betegség következményét gyógykezeléssel már nem tudjuk befolyásolni, megszüntetni. Amikor a macska már megbetegedett, a tüneteket valamennyire enyhíteni lehet, de ez nem mindig jár sikerrel. A macska vakcinázása a tulajdonos felelőssége, mivel a nem oltott macskák fertőzési forrást jelentenek a többi számára.

Hogyan működik a vakcina ?

A vakcinában található gyengített vagy elölt mikroorganizmus aktiválja a szervezet saját védelmi rendszerét és ez által a szervezetben védőanyagok, ellenanyagok képződését serkenti. Ezek az ellenanyagok védik meg a fertőző betegségek ellen a macskát. Ezt a védelmet nevezzük immunitásnak.

A vakcinákról

Az általánosan használt vakcinák hatékony és biztos védelmet nyújtanak a következő betegségekkel szemben:

  • leukózis,
  • fertőző hashártyagyulladás (FIP-vírus),
  • fertőző bélgyulladás (panleukopenia),
  • fertőző rhinotracheitis (herpes vírus),
  • calicivírus okozta nátha.

 

Kor Kombinált oltás Macska-leukózis (FeLV) Veszettség Fertőző hashártya-gyulladás (FIP) Féregtelenítés
4 és 6 hetes         ü
8 hetes ü       ü
10 hetes         ü
12 hetes ü       ü
16 hetes     ü   ü
20 hetes   ü      
24 hetes   ü      
30 hetes       ü  
évente ü ü ü ü 4x

A kölyökmacskák védőoltása

A kölyökmacska alapimmunitásának létrehozásához 9 hetes kortól kezdve valamennyi fertőző betegség ellen oltást kell kapnia. Hiszen az anyától a tejjel felvett ellenanyagok szintje egyre csökken. Ezek a védőoltások a kölyköknél csak akkor hatékonyak, ha megismétlésre kerülnek, hogy a szervezet memóriasejtjei jól rögzítsék azt.

Az állatorvos tájékoztatja a gazdit a cica számára szükséges valamennyi oltásról, és arról, hogy meddig nem érintkezhet más macskákkal. Az állatorvos a védőoltásokat oltási könyvbe írja be, hogy nyomon lehessen követni, milyen fertőző betegségek ellen védett az állat. Ez nagyon fontos dokumentum, a veszettség oltásokat is tartalmazza, és kiállítások, utazások esetén az állat egészségi állapotának igazolására szolgál.

Felnőtt macskák védőoltása

A kölyök állatok alapoltásokkal szerzett védettsége nem tart egész életükön át. A védőoltásokat évente egyszer ismételni kell, hogy a felnőtt macska biztosan védett legyen a fertőző betegségek ellen. Az évi ismétlő oltások emlékeztetik, felfrissítik a macska immunrendszerét. Az ismétlő oltások azért is fontosak, mert az állatorvos ellenőrizni tudja macskánk egészségi állapotát

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Október / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 143381
Hónap: 1329
Nap: 43