Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A cicák szeretik a tejszínt, az édességet, a sütik tetején található krémet, de vajon érzékelik is az édes ízt?

Bizonyára minden macskatulajdonos lelkesen kínál néha cicájának egy kis édes tejszínt vagy valami finomságot, amit éppen eszik, melyet a cica bőszen le is nyalogat az ujjunkról. De vajon miért teszi, érzi az édes ízt? Joseph Brand, a philadelphiai Kémiai Érzékek Központ (Monell Chemical Senses Center) kutatója szerint nem érezheti, ugyanis a macska világ életében ragadozó, vagyis húsevő volt, így nyelvében nem alakultak ki az édes ízt érző receptorok, hiszen nem volt szüksége rá. A macskákat ugyan nem tudjuk megkérdezni, hogy mennyire ízletes nekik a számunkra édesnek érzékelt falat, de az tény, hogy szívesen elfogadják néha napján...

De ha tudományos oldalról vizsgáljuk meg a kérdést, akkor bizony van valami abban, amit a kutatók állítanak. Az édes íz érzékeléséért ugyanis olyan receptorok felelősek, melyek egy összekapcsolódó fehérjepárt tartalmaznak, és amikor cukor kötődik ezekhez a receptorokhoz, akkor a nyelven található érzelőbimbók érzékelik ezt és továbbítják az agynak. A philadelphiai kutatók szerint ez a speciális (kapcsolt fehérjepárt tartalmazó) receptor hiányzik a macskák nyelvéből. Ezt úgy bizonyították be, hogy vizsgálták a macskák DNS-ének azon szakaszát, mely ezt az adott fehérjét kellene, hogy kódolja, de nem találták.

Természetesen ők is tisztában vannak azzal, hogy a macskák szívesen nyalogatják az édességet, de ezt nem a cukortartalom, hanem az adott édesség egyéb összetevői, például a zsírtartalom miatt teszik.

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Október / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 158828
Hónap: 1790
Nap: 60