Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aki macskát tart, naponta szembesül azzal a problémával, hogy a cicának ennie kell, és ha ő (mármint a macska) azt nem "önkiszolgáló módon" oldja meg, mondjuk egerészéssel, akkor folyamatosan gondoskodnunk kell a mindennapi betevőjéről.

A macskaetetés megfelelő kivitelezése nem könnyű feladat, számtalan buktatót rejt. A következőkben a legfontosabb kérdésekben igyekszem tanácsokat adni

A kiscicákat naponta legalább háromszor-négyszer, a felnőtt állatokat pedig legalább kétszer kell etetni. Vannak azonban olyan cicák, akik igénylik a napi többszöri "nassolást" is. Ezt minden macska esetében egyedileg kell kitapasztalni. Sok szakkönyvben az a tanács olvasható, hogy jobb egész nap biztosítani az evési lehetőséget (főleg száraztápot). Én viszont először mindig azt javaslom, hogy két etetési idő között (amit jó pontosan betartani) ne hagyjanak kint ennivalót. Ha a cica "egyetért" ezzel a szisztémával, akkor sokkal jobb ezt így megoldani. Különösen ott hasznos ez a módszer, ahol a cicával együtt kutyát is tartanak, hiszen a cica által meghagyott maradékot a kutya gyorsan eltüntetheti. Ezzel együtt érdemes így is, úgy is kipróbálni - majd elválik, hogyan szereti jobban!

Házikoszt

Ha a cicát házilag kosztoltatjuk, akkor nagy gondot kell fordítanunk arra, hogy azt étrendje kellően változatos és tartalmas legyen! Nem lehet a macskát csak ételmaradékon tartani, főleg azért, mert az ő szervezete rengeteg anyagot képtelen előállítani (hiába vannak meg a hozzávalók), azokhoz csak a táplálék útján tud hozzájutni. Ha ez nem történik meg (például a csak szín-marhahúson való tartás miatt), akkor nagyon hamar úgynevezett hiánybetegségek alakulnak ki. A házikoszton táplált cica számára húsféleként marhahúst, csirkehúst, nyulat, halat kínáljunk. A húsrészekről azonban ne szedjük le az inakat, zsírt, ereket, vért, mert ezek nagyon hasznosak a cica számára! Adjunk rendszeresen sajtot, túrót, tojást, és feltétlenül főzelékféléket is! (Praktikusak a legnagyobb csecsemők számára kapható zöldség+hús típusú bébiételek, amit nagyon sok cica szeret.)

Tilos a macskának nyersen sertéshúst és belsőséget adni! A nyers sertéshúsban a macskák számára három nap alatt halállal végződő vírusos agyvelőbetegség vírusa lehet benne, ami az emberekre teljesen veszélytelen, ezért nem is vizsgálják, vajon van-e benne, vagy sem. Soha, egy ici-pici cafatnyi mennyiséget sem adhatunk ebből a húsféléből nyersen! Aki ezt az alapszabályt nem képes betartani, az felkészülhet arra, hogy a cicája bármikor elkaphatja ezt a gyógyíthatatlan (és elég keserves kínokkal járó) betegséget!

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Október / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 147237
Hónap: 2079
Nap: 44