Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tápvásárlás csak addig egyszerű, amíg a sarki kisboltban tesszük, viszont okozhat kellemetlen meglepetéseket, ha szembesülünk egy nagyobb szakbolt kínálatával.

A teljes értékű és vitaminokban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás, nem csak nekünk, hanem állatainknak is fontos. Szerencsére nem kell naphosszat számolással és főzőcskézéssel töltenünk, hogy miből mennyit adjunk kedvencünknek, mert egész üzletág épül arra, hogy macskáink fittek legyenek, ha hihetünk a reklámoknak, akkor elvileg a macskakaja sokkal egészségesebb, mint amit mi eszünk. Nekünk csupán annyi a dolgunk, hogy kiválasszuk cicánk korához, életmódjához és egészségi állapotához leginkább illőt, és meghatározott időközönként felbontsunk egy-egy konzervet és/vagy szórjunk egy kis száraztápot.

A táp mellett a friss víz is fontos, főleg ha csak száraztáppal etetjük kedvencünket, hiszen annak jóval magasabb a szárazanyag-tartalma, mint a konzerves eledelnek. Megfelelő mennyiségű folyadékpótlás hiányában ugyanis veseelégtelenség vagy egyéb veseprobléma alakulhat ki.

A tápvásárlás egészen összetett feladat, bár kellő gyakorlással kialakulhat megfelelő rutin. Mielőtt hebehurgyán levennénk az első szimpatikus konzervet, célszerű végiggondolni, hogy milyen macskánk van, nagyjából tudni a súlyát és az életkorát, mert vannak külön kölyök, felnőtt, idős, rövid- és hosszúszőrű, ivartalanított, beteg stb. cicáknak való tápok. Érdemes alaposan szemügyre venni a tápok beltartalmát és összevetni macskánk igényeivel, mert - hacsak nem akarjuk kiegészíteni naponta az eledelét - nem mindegy, hogy milyen ásványi anyag- és vitamintartalmú eledel kerül kedvencünk tányérkájába.

A-vitamin

A macska nem tudja saját maga előállítani az A-vitamint, ezért külső forrásból kell felvennie azt. Nem túl bonyolult feladat, mert magas A-vitamin-tartalmú a máj, a vese és egyéb belsőségek, ezeket pedig minden macska kultiválja, vagy ha még sem annyira, akkor nagyon rafináltan akár a tápba is lehet keverni. Hiánya esetén a cica megáll a növekedésben, persze csak akkor, ha még abban a korszakban van, tehát fiatal. Étvágytalan is lesz, aminek következtében gyengül az ellenálló képessége, ezért könnyebben megbetegszik. Az A-vitamin hiánya különösen a vemhes állatoknál veszélyes, mert elhalhatnak vagy abnormális, életképtelen utódai születnek.

 B3-vitamin (Niacin)

A niacin szintén olyan vitamin, amit a macska nem képes szintetizálni. Ez már csak azért is kellemetlen, mert elég nehéz olyan niacin tartalmú nyersanyagot vagy növényt találni, amit szívesen, önszántából fogyaszt a cica. Így a legegyszerűbb az, ha niacin-tartalmú tápot választunk, mint hogy kikísérletezzük, mi az, amit mégis megeszik a macska. A hiányállapotot étvágytalanság, általános gyengeség, ápolatlan szőrzet jelzi, a cica szája körül sebek alakulhatnak ki.

Esszenciális zsírsavak

Ezek a zsírsavak egyedül állati eredetű termékekben és a testépítő boltok polcain lévő műanyag dobozokban találhatók meg, így ezek adagolása sem maradhat el. Ha netán némi figyelmetlenségből mégis elmarad, azt észrevesszük, mert ebben az esetben dermatitis (bőrgyulladás, ekcéma) alakulhat ki, valamint az utódnemzés elmaradása figyelhető meg, de csak fogamzásgátlás miatt ne vonjuk meg tőle őket, inkább ivartalaníttassuk kedvenceinket!

Taurin

A taurin az egyik olyan fehérje, amelyre kiemelt szüksége van kedvencünknek. A taurin (aminosav) állati izomszövetekben halmozódik fel, elsődleges beszerzési forrása a halak és a kagylók. Adagolásuk azonban nem egyszerű és veszélyes is lehet, ez egy újabb érv a tápok mellett. Hiányában a központi retina degradálódik, ezzel vakságot okozva az állatnak. Ha ez nem lenne elég rettenetes, akkor még csökken a szaporodóképesség, sőt, szívizom-megbetegedés is kialakulhat, amit már csak azért sem akarhatunk, mert elég költséges dolog az állatorvosi kezelés.

Ez alapján beláthatjuk, hogy a fehérjék és vitaminok nagyon fontosak a macska életében is. Egy felnőtt macska táplálékának naponta 12% fehérjét kell tartalmaznia, míg egy kutyánál elegendő körülbelül 4% fehérjetartalom. Velünk ellentétben a macskáknak magasabb zsírtartalmú étrendre van szükségük, hogy optimális legyen a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) felszívódása.

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< November / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 131992
Hónap: 928
Nap: 11