Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 
Óda a fürdéshez

Sokfajta elgondolás létezik a macskák fürdetésével kapcsolatban – a leginkább elfogadott szerint egy egészséges, jól ápolt cicának nincs szüksége fürdetésre. Azzal egyet kell értenünk, hogy a macskákat nem kell rendszeresen fürdetni, mivel az kivonja a nélkülözhetetlen olajokat a bundájukból, ám néha szükség van a mosdatásra. Akik imádják a cicájukat és az otthonukat is, gyakran szemet hunynak kis barátjuk kellemetlen illata felett, ugyanakkor alkalmanként muszáj elnézést kérnünk kedvencünktől, és praktikus hozzáállással a fürdőszoba felé vennünk az irányt.

Mégis hogyan fürdessük meg a cicát? Most bemutatjuk, mit kell tennie ahhoz, hogy cicája biztosan gyönyörűen nézzen ki a fürdetés után, anélkül, hogy közben bármilyen trauma érné.

A macskák tényleg nem szeretik a vizet, így sosem számíthatunk kellemes, nyugodt fürdetésre – még akkor sem, ha ezt az ő érdekükben tesszük. Hacsak nem viszi kiállításra, valószínűleg csak akkor fogja őt megfürdetni, amikor már nagyon muszáj, mert például bőrbetegsége van, tele van bolhával, túlságosan összegubancolódott a bundája vagy csak mert nagyon piszkos. Hogy biztosan simán menjen a fürdetés, legjobb, ha még előtte mindent előkészít. Először is, találjon egy megfelelő helyet cicája fürdetéséhez. A macskák különösen ügyesen szabadulnak ki a nehéz helyzetekből, ezért a legjobb, ha cicáját kis helyen fürdeti. A konyhai mosogatótálca erre a legalkalmasabb, mert kényelmes magasságban van, de végül is bármi megteszi, amiben megmarad a víz és a cica. Szintén jó ötlet egy csúszásgátló gumiszőnyeget rakni a mosogatóba, hogy kis barátja ne csússzon el.

Javasoljuk, hogy ennél a pontnál kérjen meg valakit, hogy segítsen, lehetőleg egy tapasztalt, macskaszerető embert. Legyen kéznél sok törölköző és macskabarát sampon. Ez utóbbit beszerezheti az állatorvosánál vagy akár egy kisállat-kereskedésben, a lényeg, hogy kifejezetten macskák számára gyártott sampon legyen. Az emberi használatra szánt sampon kiszáríthatja a cica bőrét, és mindenféle egyéb problémákat okozhat. Mielőtt hozzálátna a fürdetéshez, gondosan olvassa el a sampon csomagolásán található utasításokat, nyissa fel a sampont, hajtsa szét a törölközőket, és tegye őket karnyújtásnyi távolságra. Nincs annál frusztrálóbb, mint amikor a sampon kupakját próbálja levenni az ember, vagy éppen a törölközőket igyekszik széthajtani, miközben a cicája szőrpamacsokat fröcsköl szerteszét. Jó ötlet egy műanyag poharat is kéznél tartani macskája óvatos benedvesítéséhez és leöblítéséhez.
Végül engedjen vizet a mosogatótálcába, győződjön meg róla, hogy nem túl meleg, úgy, ahogy egy kisbaba vízénél tenné. A víz ne legyen mélyebb 6-8 centiméternél.

Irány befelé, vízicica!

Ezek után tegye cicáját a fürdőbe. Az első teendő, hogy megnyugtassa kis barátját. Emelje fel, és ölelje magához – egészen addig, amíg megnyugszik és elkezd dorombolni. Ekkor győződjön meg róla, hogy segítője készen áll a konyhában, és hogy mindketten tudják, melyikük fogja mosdatni, és melyikük fogja tartani a cicát.

Határozottan fogja meg a macskát a tarkójánál lévő laza bőrnél, mivel cicája biztos, hogy egérutat fog keresni, amint Ön elkezdi beleengedni a vízbe. Óvatosan, de határozottan tegye ezt, hogy ne legyen lehetősége cicájának a küzdelemre és a fürdetés bonyolítására. Bármit is csinál, ne húzza szorosra a nyak körül a macska bőrét, mert azzal meg is fojthatja.
Amikor állva belehelyezte a macskát a mosogatóba, kezdje a kezével vagy a pohár vízzel lassan, óvatosan benedvesíteni. Csendesen beszéljen hozzá, és figyelje, hogy a macska nem fontolgatja-e azt, hogy kiugrik. Nyugodtan, hirtelen mozdulatok nélkül végezzen mindent, hogy ne ijessze meg. Amikor a cica mindenütt nedves, akkor vegye elő a sampont, és óvatosan masszírozza rá, elkerülve az érzékeny helyeket, mint a fülek és a szemek. Ne tegyen túl sok sampont a macskára, mert száz évig állhat ott, és szedegetheti le róla a habot. Amikor biztos abban, hogy a cica tiszta, kezdje el leöblíteni. Ezen a ponton szükség lehet arra, hogy a piszkos vizet kiürítse, és tisztát vegyen. Ha így tesz, tegye nagyon óvatosan, és ellenőrizze azt, hogy a víz a megfelelő hőmérsékletű-e.

A törölközőt, legyen szíves!

Amikor a cicán már nincsen hab, akkor fogja meg a törölközőt, és hosszában tegye a hátára. Szorosan csavarja bele a törölközőbe, a hátsó lábai alatt tartva azt, és óvatosan dörgölje őt szárazra. Ha a macskája még mindig nyugodt, akkor ez a legjobb időpont arra, hogy megdicsérje, és hogy eltávolítsa róla az esetleges szőrgubancokat. Amikor biztos abban, hogy minden felesleges vizet eltávolított a cicáról, akkor engedje el. Némely macska ilyenkor körbeszaladgál egy ideig, mások bebújnak a legközelebbi búvóhelyre, és duzzognak. A fürdés után még ne engedje ki a macskáját néhány óráig, csak ha már meggyőződött arról, hogy teljesen megszáradt a bundája. És végül csapjon egy kis felhajtást a macska körül, és dicsérgesse, hogy legközelebb ne találja a fürdést olyan traumatikus élménynek. Sosem lehet tudni, talán egy fürdési élmény után macskája esetleg soha többé nem akar majd bepiszkolódni.

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Szeptember / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 182021
Hónap: 1151
Nap: 38