Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A páratlan szépségű szibériai vagy amur-tigris a legnagyobb termetű ma élő macskafaj.Vadon ritkán fordul elő,az állatkertekben sokkal több példány él,mint szabadon.

 

Táplálék és vadászat

Hatalmas ereje és éles esze ellenére a tigrisnek sok időt kell szánnia a vadászatra,mivel általában csak minden tizedik támadása jár sikerrel.A tigris 10-25 méteren keresztül lopakodik áldozata felé,azután hirtelen ugrással megtámadja, és a nyakánál kapja el.A kisebb zsákmányállatokat egy a nyakszirtjükre mért harapással öli meg.A nagyobbakat először ledönti,azután a torkukat átharapva fojtja meg őket.Ha nem sikerül elkapnia a zsákmányát,még körülbelül 200 méteren át üldözi,de ilyenkor már ritkán éri utol.Miután megölte zsákmányát,a tigris fedezékbe vonul vele,általában víz közelébe.Először eszik és iszik,azután elrejti a maradékot,és alszik egyet.Amikor felébred,visszamegy és elfogyasztja a maradékot.Ezt megelőzően azonban el kell kergetnie a többi állatot,amely az eleségre pályázik.

 Fent:

A zord távolkeleti télben a tigris bundája kissé világosabb színűvé válik;így a havas tájon kevésbé lehet észrevenni

 Szaporodás

A szibériai tigrisnek nincs meghatározott párzási ideje,de elsősorban november és április között párzik.A nőstény úgy mutatja ki a párzásra való hajlandóságát,hogy vizeletével és karmával megjelöli a fákat.Mivel a tigris revírje rendszerint hatalmas kiterjedésű,a nőstény néha maga indul partnert keresni.A nőstény csak három-hét napig fogamzóképes. Ez idő alatt a pár többször párosodik,és végig együtt marad.Azután a hím elhagyja a nőstényt,és másik partnert keres magának.Mintegy 95-112 nappal később a védett helyen lévő vacokban 2-4 vak utód jön a világra.Az anya szoptatja a kicsinyeket,és eleinte alig hagyja őket magukra.A kölyköknek körülbelül két hét múlva nyílik ki a szemük,és ekkor kezdenek nőni első fogaik.A kölykök kéthónapos korukban hagyják el először rejtekhelyüket.Az anya ekkor már húst is hoz nekik,de még szoptatja őket körülbelül öt-hat hónapos korukig.Ezután már a vadászatra is magával viszi a kicsinyeit.Alig egyéves korukban a kölykök már egyedül mennek vadászni,addigra megtanulják anyjuktól a legfontosabb túlélési technikákat.Kétéves korukban már nagy zsákmányállatokat is elejtenek.Három-öt éves korukban hagyják el anyjukat,és saját revírt keresnek maguknak.

 Fent:

Hathónapos korukban a kölykök elkísérik anyjukat a vadászatra.

 

Fent:

 

A tigrisek nagyon szeretnek a vízben párosodni.

 

Életmód

Az amur-tigris hatalmas területen él,amely 3000 négyzetkilométer kiterjedésü is lehet.Ha egy adott területen állandó táplálélforrásokat talál,néha évekig ott marad.Ha kevés a zsákmányállat,előfordul,hogy a jószágot vagy a kutyákat is megtámadja.A hím és a nőstény vizelettel és a fákon hagyott karomnyomokkal jelöli a revírjét.Egy hím területe csak egy nőstény revírjével lehet átfedésben.Más hímekkel szemben csak a hímek védik területüket.A legelszántabban a számukra legfontosabb területeket védik,például a nőstény revírjével határos vagy a zsákmányállatban különösen gazdag részeket.A hím tigris magányos életmódot folytat.A nőstényekkel türelmes,és azt is eltűri,hogy áthaladjanak a revírjén.


Jobbra:Félelmetes fogazatával egy pillanat alatt megöli zsákmáyát

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gondolta volna?

-A tigris el tud vonszolni olyan nagy súlyú zsákmányállatokat is,amelyek megmozdításához öt férfi erejére lenne szükség.

-A tigrisnek napi 8-10 kg húsra van szüksége ahhoz, hogy ezen a hideg éghajlaton meg tudjon élni.Ha éhes,egyszerre akár 50 kg húst is elfogyaszt.

-A legenda szerint a tigris úgy csalogatja magához a szarvast,hogy a hangját utánozza.Ez azonban nem igaz.A tigris csak véletlenül ad ki a szarvaséhoz hasonló hangot.

-A legnagyobb szibériai tigris állítólag 384kg-ot nyomott.

A ritka szibériai tigris tulajdonképpen nem Szibériában,hanem az Amur és az Usszuri folyó vidékén él,ahol a tájat az év legnagyobb részében hó borítja.A hím általában két nősténnyel osztja meg nagy kiterjedésű revírjét.

Különleges alkalmazkodás

A szibériai tigris téli bundája a melegebb éghajlaton élő tigrisek inkább vöröses bundájával szemben világosabb sárga.Halványabb színű bundájával jól beolvad hó borította tájba.Mivel a -45 celsius fokos hőmérsékletet is el kell viselnie,szőre hosszabb és vastagabb,mint a melegebb égövön élő társaié.Ez az egyetlen tigris-alfaj, amelynek hasát és horpasztá kb. 5 cm vastag zsírréteg fedi-ez védi őt a jeges szél és a rendkívül alacsony hőmérséklet ellen.

Élettartam:átlagosan 15 év,a vadonban legfeljebb 26 év.

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Október / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 169546
Hónap: 2130
Nap: 70